Blog Makanan di Kelantan

Blog Makanan di Kelantan ini adalah menceritakan tentang makanan - makanan yang istimewa dan sedap di negeri kelantan. Jom lawat.

Cinta Hawaa: Antara Makanan yang Best di Kelantan - Blog Makanan di Kelantan

Cinta Hawaa: Antara <b>Makanan</b> yang Best <b>di Kelantan</b> - Blog Makanan di Kelantan


Cinta Hawaa: Antara <b>Makanan</b> yang Best <b>di Kelantan</b>

Posted: 12 Sep 2015 06:30 PM PDT

Assalamualaikum


Selamat Datang ke Kelantan.. Eh! Eh!!

Antara makanan yang best kat Kelantan nak tahu x apa??

nin diaaaa...................

ETAK!!



Sedap tau etak ni.. Cara masak dia, salai ataupun jemur.. Kalau Atie, suka yang jemur.. Tapi sekarang jarang dah orang jemur, semua salai je.. Cuaca x menentukan sekarang.. Kalau jemur pun x sempat masak, dah di timpa hujan.. nayaa tu.. hehehe. Etak ni di perap dengan rempah2 sebelum di salai.. Lagi lama perap, lagi sedap.. Sebab rempah2 masuk ke dalam semua..

Cara makan dia, kena buka pakai gigi tau.. Kalau x pandai, confirm pecah semua cengkerang dia.. hahaha. Bagi yang x pandai buka, boleh je pakai pisau.. Tapi kena hati2 la, takut terkena tangan lak.. Sebab dengan pisau pun ada yang x reti nak buka.. Last2, mampu tengok je.. Hahaha

Siapa2 yang datang Kelantan jangan lupa cuba tau!! ETAK!!

Salam Sayang,
Atie

Restoran Jeddah- Restoran <b>Makanan</b> Arab Terbaik <b>di Kelantan</b> <b>...</b>

Posted: 09 Sep 2015 06:33 PM PDT

Restoran Jeddah- Makanan Arab Terbaik di Kelantan | Assalaamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Hari ni tak de kelas sebab my last observation by my lecturer dah tamat semalam. Dalam nak cari idea tulis blog, terjumpa pulak gambar masa pergi Restoran Jeddah. Restoran ni bukan terletak kat Jeddah arab nun tau. Dok kat Kota Bharu, Kelantan ni je. Kih3
restoran jeddah, jeddah restaurant, arab cuisine, makanan arab di kelantan
Model tak berapa kurus. Mmmm
Sebenarnya kitorang pergi sana untuk Iftar jam'ie, buka puasa berjemaah. So, selain entri sebelum ini, entri ini jugak merupakan entri basi yang aku rasa masih boleh blog aku ni terima. Cik Epal pun update entri tahun lepas kat blog beliau. Kih3
restoran jeddah, jeddah restaurant kota bharu, makanan arab terbaik kelantan
Passengers loaded.
Restoran Jeddah ni terletak di Lundang, Kota Bharu, Kelantan. Kalau dari Kubang Kerian, sebelum sampai Billion, dah boleh nampak restoran ni kat sebelah kiri. Lot memula sekali dalam sebuah dereta bangunan. Senang je nak jumpa. When there's a will, there's a way kata orang. Hehehe.

Alamat: No. 923, Jalan Dato' Lundang, 15200 Kota Bharu, Kelantan. 

No. Telefon: +609 743 3389

restoran jeddah, jeddah restaurant, arab cuisine, makanan arab terbaik kelantan
Group photo is a must when going somewhere together.
Ada dua pilihan untuk tempat makan bagi para pelanggan. Kalau kat bawah, boleh makan ramai-ramai dengan orang lain. Meja orang lain sebelah sebelah. Sesuai untuk orang yang suka tengok orang ramai time makan. Tapi, bagi kitorang yang hampir sekelas ni, and risiko buat riuh tu tinggi, kitorang memilih berbuka dalam bilik makan. Privacy is classy. Tak gitu? Aku nak cakap banyak pun tak lah malu. Kalau tetiba ayam terbang pun, boleh tumpang gelak sekali. Hihi
restoran jeddah, makanan arab terbaik kelantan, jeddah restaurant, arab cuisine
Naim memang suka kengkonon solat kat meja makan.

Bab rasa makanan, memang tak leh nafi kesedapannya. Memang terasa rempah nasi arabnya. Side dishes pun banyak. Macam-macam yang aku pun tak sempat tanya nama. Ayam pun bagi sekor terus. Boleh la bagi-bagi yang minat bahagian dada ke, peha ke. Semua dapat. Kalau kat restoran arab ni, dia masak ayam tu dengan nasi terus. Banyak cara rupa-rupanya nak masak nasi arab ni. 

makanan arab restoran jeddah, jeddah restaurant, restoran jeddah, makanan arab terbaik kelantan
Sedap hooooi

Cuma, bab kuantiti tu kurang. Tak de la sikit sangat. Sedang-sedang. Mungkin sebab aku punya tangki ni besar. Harga pun sedang-sedang, tapi sesuailah dengan suasana dan rasa. Eksklusif gak dapat bilik khas untuk kita je makan sesama kita. Boleh la kalau setakat nak pergi 3 kali setahun. Tapi kalau kuantiti tu boleh up lagi, lagi power Restoran Jeddah ni. *mohon pemiliknya baca. Kih3

restoran jeddah, restoran makanan arab terbaik kelantan, arab cuisine, makanan arab
Am not a good vege eater so this went to others' stomach.

restoran jeddah, restoran makanan arab terbaik, makanan arab kelantan
Aku pelik orang lain cakap benda ni tak sedap sangat. Sedap hooooiii

nasi arab, restoran jeddah, makanan arab terbaik kelantan
Close up main menu. Yummeyyhhh
restoran jeddah, restoran makanan arab terbaik, nasi arab kelantan
Baru lengkap hidangan makanan Arab.

Perghhhh. Pandainya aku edit gambar. Hahahaha
So, buat orang Kelantan khususnya, kalau korang nak rasa makanan arab or, ada orang mengidam nak makan nasi arab, boleh la datang ke Restoran Jeddah ni. Tak rugi. Mesti nak datang lagi. Nak ajak abah pergi sinilah nanti. Lama tak dinner sesama. Wassalaam.

LuKisan AgenDa KehiDupan: <b>Makanan</b> Best <b>Di Kelantan</b> Meggie

Posted: 02 Sep 2015 03:54 PM PDT

 Resepi meggie masak ketam kepada yang ingin mencuba recipe terbaru...
Sesuai makan beramai-ramai terutamanya bila bersama keluarga di bulan Ramadhan ini.
Anda pasti teruja memakannya..Bahan-bahannya adalah..
 

...adalah..rahsia!! :)..kena tanya lah tauke dia..@nonymou$ bukan owner kedai dia..kikikiki tp just share jee aww pengalaman..

Haaaaa nie sekali tengokk..ada sekor ketam tengah jalan2 atas meggie tuh..sbnarnya bukan sekor dalam magkuk tu tapi ada 4 ekor lagi kat bawah dia..nie set tuk makan dlam 5 orang.Harga dia pon tak lah mahal sangat.Just standard macam kedai-kedai lain.Meggie die pekat,enak lagi menyelerakan.Sekali makan,terngiang-ngiang tau sebab rasa dia memeng terbaik.Then @nonymou$ order lagi satu set makanan yang jarang makan tapi terasa nak makan yakni BELUT PAKRIK.Resipi nie memang memukau selera @nonymou$ sebabnya,tak semua kedai boleh masak belut paprik nie..msti hanyir pnya..tapi kedai nie boleh menjadikan orang yang tak suke pada belut,bertukar menjadi makanan yang paling digemari.Punyalah terbaik.

6c) <b>Makanan</b> tradisional <b>di Kelantan</b> - Google Blog Search - Blog <b>...</b>

Posted: 05 Sep 2015 12:00 AM PDT

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

0 Comment for "Cinta Hawaa: Antara Makanan yang Best di Kelantan - Blog Makanan di Kelantan"

 
Copyright © 2015 Blog Makanan di Kelantan - All Rights Reserved
Template By. Blogger