Blog Makanan di Kelantan

Blog Makanan di Kelantan ini adalah menceritakan tentang makanan - makanan yang istimewa dan sedap di negeri kelantan. Jom lawat.

6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search

6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search


Blog <b>Makanan di Kelantan</b>: Selongkar10 - Blog <b>Makanan di</b> <b>...</b>

Posted: 03 Feb 2014 03:54 AM PST

Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya?

Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia

1. Tupai Masak Black Pepper Dari Gopeng, Perak

Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. 

Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Noooo....

2. Hinava - Kerabu Ikan Mentah Dari Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. 


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Ingat jepun je makan ikan mentah...haa pun bolehh

 Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
apa kata survey??

Teruskan Pembacaan...


3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah.
bharian.com.my

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Nah kauuu...amikkk

4. Belut Dimasak dengan Style Melayu

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Spesies belut mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Khasiatnya dikatakan setanding ikan tenggiri dan selar, mengandungi 18.6 peratus protein dan 15 peratus lemak. Ia juga kaya dengan lemak, kalsium, vitamin B, Vitamin D dan zat besi.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Kutippp kutippp... buat laukkk

5. Sup Kaki Ayam

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam..


6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Auchhh..!!!

7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. 
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... 

Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang...

8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Beronok ialah sejenis hidupan laut yang seakan-akan gamat dan hidup di kawasan pantai yang berselut. Beronok di makan mentah iaitu di jadikan sebagai kerabu dan merupakan makanan eksotik komuniti Melayu di Langkawi, Kedah. 
Ia berwarna coklat atau merah jambu dan kenyal seakan-akan isi kelapa dan rasanya agak masin. Beronok juga tidak boleh didedahkan kepada haba kerana ia akan menjadi cair"


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 
Sebelum dan selepas...huhhh

9. Ulat Mulong Atau Ulat Sagu Dari Sabah/Sarawak 

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. 


Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

 Goreng pun sodappp....

P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P

Selongkar Makanan

Colek Muncul Semasa Ramadan <b>Di Kelantan</b> | TriANa blog

Posted: 30 Jan 2014 09:30 AM PST

Colek Muncul Hanya Semasa Ramadan Di Kelantan

KOTA BHARU – Kelantan amat terkenal dengan makanan yang mempunyai nama agak pelik seperti 'tahi itik', 'ulat bulu' dan 'che mek', namun itulah makanan tradisi rakyat negeri ini yang tiada bandingan.

Selain makanan tradisional itu, ada sesuatu yang lebih istimewa dan ditunggu rakyat Kelantan pada setiap Ramadan iaitu 'colek', sejenis juadah yang lazimnya dimakan selepas umat Islam menunaikan solat tarawih.

Colek ialah masakan ayam, peparu, perut lembu, udang, sotong, cucur dan sosej yang dicelup tepung sebelum digoreng dan dimakan dengan kuah pencicah terdiri daripada kuah pedas dan manis.

Selain itu, colek juga merangkumi pelbagai aneka buah-buahan yang dipotong halus yang dipanggil penduduk Kelantan sebagai colek buah tetapi dikenali sebagai rojak buah di negeri lain.

Harga colek bergantung kepada kandungan dan saiznya malah ada kalanya mencecah ratusan ringgit namun dek kerana keenakannya, ramai yang sanggup membayar.

Peniaga di Jalan Kampung Sireh, Noraini Abdul Hamid, 39, berkata gerai coleknya menjadi tumpuan sepanjang Ramadan sejak hampir 10 tahun lalu.

"Selepas tarawih kira-kira 10 malam, mereka yang baru pulang masjid dan surau akan berkunjung ke gerai untuk menikmati colek sambil santai bersama rakan – rakan," katanya yang menjual pelbagai jenis colek seawal 6 petang setiap hari.

Beliau berkata perniagaan colek itu boleh memberi keuntungan tetapi harga bahan mentah seperti ayam, sotong dan udang tidak menentu.

Bagi secucuk pelbagai sosej, beliau menjualnya antara RM1 hingga RM5 berdasarkan saiz.

Noraini yang dibantu suami, Nurmanto Ariffin, 42, berkata apa pun jenis hidangan yang dijadikan colek itu, beliau akan memastikan ia dihidang secara segar.

Sambutan hangat untuk makanan itu juga dapat dilihat di sebuah gerai menjual colek di Cherang yang padat dengan pelanggan yang terpaksa beratur panjang setiap malam.
Kehadiran begitu ramai pengunjung juga menyebabkan kawasan jalan utama sekitarnya begitu sesak sehingga pemilik gerai itu mengupah pengawal lalu lintas untuk melicinkan perjalanan kenderaan di kawasan gerai itu.

Siti Norlida Mohd Akhir, 42, berkata beliau akan datang sekali sekala ke gerai berkenaan untuk membeli colek yang didakwanya antara paling sedap.

"Saya suka colek di sini kerana sedap berbanding di tempat lain.
Kuahnya istimewa…tak kisahlah kena beratur untuk membeli atau mendapatkan tempat duduk di gerai ini," katanya.

Colek turut dimasukkan dalam kalendar pelancongan Kelantan untuk mereka yang berkunjung ke negeri ini pada bulan Ramadan menikmatinya.

Seorang pelancong dari Perak, Rosmawati Zawawi, 25, berkata beliau mendapat maklumat mengenai makanan itu melalui agensi pelancongan di negerinya supaya mencuba colek selain bertarawih di tempat terbuka di perkarangan Stadium Sultan Muhammad Ke-IV di sini.

"Memang meriah sungguh puasa di Kelantan dan saya gembira dapat menikmati colek yang sememangnya tidak ada di tempat saya di Kuala Kangsar,"  katanya yang hadir bersama rakan-rakan untuk bercuti di sini. – BERNAMA

0 Comment for "6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search"

 
Copyright © 2015 Blog Makanan di Kelantan - All Rights Reserved
Template By. Blogger