6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search |
Blog <b>Makanan di Kelantan</b>: Selongkar10 - Blog <b>Makanan di</b> <b>...</b> Posted: 03 Feb 2014 03:54 AM PST Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya? Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa. Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur. Teruskan Pembacaan... 3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah. bharian.com.my 4. Belut Dimasak dengan Style Melayu blogspot.com Kutippp kutippp... buat laukkk 5. Sup Kaki Ayam Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar. Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam.. 6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor. Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap. blogspot.com 7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang... 8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my Goreng pun sodappp.... P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P Selongkar Makanan |
Colek Muncul Semasa Ramadan <b>Di Kelantan</b> | TriANa blog Posted: 30 Jan 2014 09:30 AM PST KOTA BHARU – Kelantan amat terkenal dengan makanan yang mempunyai nama agak pelik seperti 'tahi itik', 'ulat bulu' dan 'che mek', namun itulah makanan tradisi rakyat negeri ini yang tiada bandingan. Selain makanan tradisional itu, ada sesuatu yang lebih istimewa dan ditunggu rakyat Kelantan pada setiap Ramadan iaitu 'colek', sejenis juadah yang lazimnya dimakan selepas umat Islam menunaikan solat tarawih. Colek ialah masakan ayam, peparu, perut lembu, udang, sotong, cucur dan sosej yang dicelup tepung sebelum digoreng dan dimakan dengan kuah pencicah terdiri daripada kuah pedas dan manis. Selain itu, colek juga merangkumi pelbagai aneka buah-buahan yang dipotong halus yang dipanggil penduduk Kelantan sebagai colek buah tetapi dikenali sebagai rojak buah di negeri lain. Harga colek bergantung kepada kandungan dan saiznya malah ada kalanya mencecah ratusan ringgit namun dek kerana keenakannya, ramai yang sanggup membayar. Peniaga di Jalan Kampung Sireh, Noraini Abdul Hamid, 39, berkata gerai coleknya menjadi tumpuan sepanjang Ramadan sejak hampir 10 tahun lalu. "Selepas tarawih kira-kira 10 malam, mereka yang baru pulang masjid dan surau akan berkunjung ke gerai untuk menikmati colek sambil santai bersama rakan – rakan," katanya yang menjual pelbagai jenis colek seawal 6 petang setiap hari. Beliau berkata perniagaan colek itu boleh memberi keuntungan tetapi harga bahan mentah seperti ayam, sotong dan udang tidak menentu. Bagi secucuk pelbagai sosej, beliau menjualnya antara RM1 hingga RM5 berdasarkan saiz. Noraini yang dibantu suami, Nurmanto Ariffin, 42, berkata apa pun jenis hidangan yang dijadikan colek itu, beliau akan memastikan ia dihidang secara segar. Sambutan hangat untuk makanan itu juga dapat dilihat di sebuah gerai menjual colek di Cherang yang padat dengan pelanggan yang terpaksa beratur panjang setiap malam. Siti Norlida Mohd Akhir, 42, berkata beliau akan datang sekali sekala ke gerai berkenaan untuk membeli colek yang didakwanya antara paling sedap. "Saya suka colek di sini kerana sedap berbanding di tempat lain. Colek turut dimasukkan dalam kalendar pelancongan Kelantan untuk mereka yang berkunjung ke negeri ini pada bulan Ramadan menikmatinya. Seorang pelancong dari Perak, Rosmawati Zawawi, 25, berkata beliau mendapat maklumat mengenai makanan itu melalui agensi pelancongan di negerinya supaya mencuba colek selain bertarawih di tempat terbuka di perkarangan Stadium Sultan Muhammad Ke-IV di sini. "Memang meriah sungguh puasa di Kelantan dan saya gembira dapat menikmati colek yang sememangnya tidak ada di tempat saya di Kuala Kangsar," katanya yang hadir bersama rakan-rakan untuk bercuti di sini. – BERNAMA |
You are subscribed to email updates from Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
0 Comment for "6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search"