Blog Makanan di Kelantan

Blog Makanan di Kelantan ini adalah menceritakan tentang makanan - makanan yang istimewa dan sedap di negeri kelantan. Jom lawat.

6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search

6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search


7 Pilihan Tempat Menarik <b>di</b> Kota Bharu - Hasrul Hassan

Posted: 16 Sep 2015 10:02 PM PDT

Pilihan tempat menarik sekitar bandar Kota Bharu. Seandainya anda ke Kelantan, dan singgah di Kota Bharu; cuba luangkan masa untuk singgah ke tempat-tempat menarik dan bersejarah yang ada di sana. Ikuti catatan ringkas saya bersama famili yang bercuti tanpa rancang ke Kelantan, dan menyenaraikan antara tempat menarik pilihan kami sekitar Kota Bharu.

Percutian holiday getaway kami memang tidak dirancang. Semuanya kerana anak-anak merasa bosan berada terperuk di rumah. Jadi, tanpa fikir panjang ... saya dan isteri bersepakat membawa anak-anak bercuti hujung minggu ke Kelantan, walaupun terpaksa memandu selama lebih 4 jam dari Parit Buntar, Perak menuju Kota Bharu, Kelantan.

7 Pilihan Tempat Menarik Sekitar Kota Bharu

Tempat Menarik di Kota Bharu

Berapa Bajet Weekend Getaway ke Kota Bharu?

Bajet kami sekeluarga (2 dewasa 3 kanak-kanak) adalah kurang dari RM500. Secara kasarnya, bajet untuk penginapan RM150 semalam, dan alhamdulillah, kami dapat menginap di Holiday Villa Kota Bharu, yang berhadapan dengan Wakaf Che Yeh. Bajet untuk petrol kereta lebih kurang RM150 pergi dan balik. Dan ada baki RM200 untuk makan dan beli sedikit cenderahati. Ini bajet kasar mungkin lebih bergantung kepada saiz keluarga.

Bajet untuk penginapan sebenarnya boleh dapat lebih murah dari RM150 semalam, lebih lebih lagi ada hotel bajet sekitar Wakaf Che Yeh yang boleh berikan harga RM50 semalam. Anda boleh baca kisah penginapan ini di entri berikut - Pengalaman Menginap di Holiday Villa, Kota Bharu

Tempat-Tempat Menarik Sekitar Kota Bharu

Ok, jom lihat senarai lokasi atau tempat menarik pilihan yang ada di sekitar Kota Bharu, Kelantan ini. In Sha Allah, ia akan kena dengan bajet anda.

Wakaf Che Yeh

Tempat Menarik di Kota Bharu

Tempat shopping yang amat galak bila malam menjelma. Orang ramai akan berpusu ke Wakaf Che Yeh menjelang petang, dan terdapat banyak barangan seperti kain batik, kain sarung, pelikat pants, seluar jeans pelbagai jenama, mainan kanak-kanak, aksesori kenderaan, pinggan mangkuk, kelengkapan bilik tidur, pakaian dijual dengan harga yang murah dan berpatutan. Di sini juga anda boleh dapat makanan tradisional Kelantan yang dijual di warung tepi jalan, dan juga kedai makan berhampiran.
[Baca] Tips Cari Penginapan di Wakaf Che Yeh

Muzium Adat Istiadat Diraja

Tempat Menarik di Kota Bharu

Muzium ini terletak di kawasan berdekatan pusat bandar Kota Bharu. Ia merupakan bangunan lama Istana Jahar yang menempatkan peralatan adat istiadat lama keluarga diraja Kelantan. Bahan pameran disusun mengikut tema, dan majlis tertentu seperti adat berkhatan, adat istiadat perkahwinan, adat naik buai, dan macam-macam lagi. Anda boleh memahami dengan lebih dekat budaya dan adat masyarakat di negeri Kelantan, khususnya kerabat diraja.

Muzium Adat Istiadat Diraja Kelantan Istana Jahar ini telah dibina oleh tukang-tukang kayu yang mahir dari seluruh negeri Kelantan diketuai oleh Che Sulaiman dari Kampung Sireh dan dibantu oleh Nik Salleh dari Kampung Atas Bangol serta Haji Mohd Salleh Dato Kaya Bakti . Upacara pembinaannya telah dilakukan dengan penuh adat istiadat. Ini kerana Istana merupakan tempat bersemayam dan lambang kebesaran dan kedaulatan raja-raja yang memerintah pada ketika itu.

Istana Jahar

Istana Jahar

Serius memang menarik. Harga tiket masuk ke muzium ini adalah RM2.00 dewasa dan RM1.00 untuk kanak-kanak. Manakala untuk pelancong asing, dikenakan bayaran sebanyak RM3.00 untuk dewasa dan RM2.00 untuk kanak-kanak. Jadi, memang sangat berbaloilah dan antara sebab ia menjadi tempat menarik pilihan saya di Kota Bharu.

Muzium Adat Diraja Kota Bharu

Muzium Adat atau Istana Jahar ini agak besar, malah ada bahagian lain yang menempatkan bahan pameran khusus. Semasa saya dan keluarga ke sini, ada pameran mengenai Keris Melayu dibuat, anda boleh baca cerita dan lihat gambar menerusi entri ini - Kenali Keris Melayu di Muzium Adat Istana Jahar Kota Bharu

Bank Kerapu

Bank Kerapu Kota Bharu

Bank Kerapu atau dikenali sebagai Memorial Perang Dunia Kedua adalah merupakan tempat menarik yang patut anda kunjungi. Disebut sebagai Bank Kerapu kerana bangunan ini mempunyai dinding yang tidak licin dan menggerutu. Terletak berdekatan dengan Istana Jahar, ia menempatkan bahan sejarah perang dunia kedua, yang mana Kelantan mempunyai signifikasi khusus tentang sejarah pendudukan Jepun ketika itu.

Di memorial ini, anda akan lebih mengetahui bagaimana Malaya mula dijajah oleh Jepun, dan melihat beberapa fakta sejarah dalam bentuk 'fizikal' yang dipamerkan.

Memorial Perang Dunia Kedua Kota Bharu

Muzium ini dibuka setiap hari kecual hari Jumaat, bermula jam 8:30 pagi, dan tutup pada jam 4:30 petang. Ia adalah antara tempat pilihan menarik untuk dikunjungi kerana masuk adalah percuma, dan anda boleh mengetahui dengan lebih mendalam mengenai sejarah perang dunia kedua yang memberi impak cukup besar kepada negara.

Muzium Islam

Muzium Islam Kota Bharu

Muzium Islam, satu lagi lokasi tempat menarik di Kota Bharu. Bangunan Muzium Islam ini adalah bekas pejabat lama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan. Bangunan ini adalah salah sebuah bangunan yang mempunyai ciri-ciri rekabentuk yang unik di bandar Kota Bharu.

la dibina pada tahun 1902 dan berasaskan gaya dan ciri-ciri bangunan rumah Melayu Kelantan – Pattani model penghujung abad ke-1-9 dan awal abad ke-20. Bangunan ini diperbuat daripada kayu cengal terpilih dan atapnya pula menggunakan bata buatan Singgora yang terkenal lebar tebal dan kukuh.

Bangunan ini menjadi Pejabat Majlis Agarna Islam Kelantan selama 72 tahun 6 bulan iaitu mulai 9 Ogos 1917 hingga 15 Februari 1990 apabila Mafflis Agama Islam Kelantan berpindah ke bangunan baru di Jalan Sultan Yahya Petra Lundang.

Bangunan yang diubahsuai ini memuatkan Muzium Islam Perpustakaan Islam dan asrama pelajar-pelajar Maahad Tahfiz al-Quran. Bangunan ini asalnya adalah rumah kediaman bekas Menteri Besar Kelantan iaitu Encik Hassan bin Mohd Salleh 1900-1920.

Muzium Diraja Istana Batu

Muzium Diraja Kelantan - Istana Batu

Istana Batu. Agak pelik pada namanya, tetapi ia merupakan muzium yang amat bersejarah dan menjadi tarikan para pelancong, penyelidik dan juga penduduk tempatan untuk mengenali lebih dekat tentang kehidupan dan keluarga Di Raja Kelantan. Istana ini terletak di Jalan Hilir Kota iaitu berhampiran dengan Istana Balai Besar Kampung Kraftangan manakala bahagian belakang pula adalah Masjid Muhammadi Masjid Negeri.

Istana Batu ini dibina pada tahun 1939 iaitu pada zaman pemerintahan Sultan Ismail Ibni almarhum Sultan Muhammad Ke-IV. Keseluruhan rekabentuk istana ini diilhamkan sendiri oleh Sultan Ismail. lanya dikurniakan kepada Sultan Yahya Petra dan Raja Perempuan Zainab II sebagai hadiah perkahwinan.

Sejarah Istana Batu, Kota Bharu

Pada tahun 1969 Istana Batu ini dijadikan istana rasmi kepada Yang Teramat Mulia Tengku Mahkota iaitu Tengku Ismail Petra Ibni almarhum Sultan Yahya Petra yang kemudiannya menjadi Sultan dan Yang Dipertuan bagi negeri Kelantan Darulnaim (pada ketika itu). Baginda telah bersemayam di Istana ini sehingga tahun 1972.

Tiket masuk ke Istana Batu ini adalah RM1.00 untuk dewasa, dan separuh harga untuk kanak-kanak. Jadi, ia memang berbaloi kalau nak dikunjungi.

Kampung Kraftangan

Kampung Kraftangan Kota Bharu

Kampung Kraftangan adalah merupakan tempat atau lokasi mesti pergi di Kota Bharu. Di sini tempatnya jika mahu mendapatkan pelbagai barangan berbentuk kraftangan produk negeri Kelantan. Ia juga merupakan lokasi popular untuk menjamu selera. Ada sebuah kedai makan yang sangat popular di Kampung Kraftangan iaitu Nasi Ulam Cikgu.

Di Kampung Kraftangan ini juga letaknya Balai Getam Guri. Bersebelahan Kampung Kraftangan, disediakan sebuah tempat bagi pengunjung melihat bagaimana hasil kraf ini dihasilkan. Demonstrasi sulaman tradisional, tenunan songket, mencanting batik, kerja perak dan ukiran kayu dilakukan oleh tukang yang mahir. Produk yang dihasilkan oleh mereka juga dijual di sini.

Ok, semua tempat menarik di atas terletak di dalam Zon Budaya Kota Bharu, dan anda boleh singgah ke semua lokasi menarik ini hanya dengan berjalan kaki daripada lapangan Istana jahar yang ada tempat meletak kenderaan yang luas. Jadi, anda dah jimat dari segi petrol untuk kenderaan, selain hampir semua tempat pilihan menarik yang saya sebutkan ini adalah percuma atau dikenakan caj minima. Memang bajet!

Pasar Besar Siti Khadijah

Pasar Siti Khadijah

Pasar Siti Khadijah. Tak sah kalau anda tak singgah di Pasar Besar Siti Khadijah ini. Antara lokasi dan tempat terakhir yang patut anda kunjungi jika ke Kota Bharu. Ada banyak ole-ole buatan Kelantan yang boleh didapati di sini. In Sha Allah, dengan bajet RM20 anda boleh dapat sesuatu yang tidak terjual di tempat lain.

Jadi bagaimana dengan kisah dan pengalaman saya ini? Adakah ia memberikan input baik kepada anda untuk pergi bercuti holiday getaway dengan belanja cukup bajet? Kongsikan dengan kenalan, sedara mara mengenai artikel tempat menarik di Kota Bharu ini, dan pergilah bercuti. Ada banyak lagi tempat menarik di Malaysia yang boleh anda kunjungi. In Sha Allah, saya akan kongsikan lebih banyak kisah percutian saya dan keluarga untuk bacaan dan rujukan anda.

Sumber fakta - Come Come Kelantan

6c) <b><b>Makanan tradisional di Kelantan</b></b> - 6c) Makanan <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2014 11:44 PM PDT

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

0 Comment for "6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search"

 
Copyright © 2015 Blog Makanan di Kelantan - All Rights Reserved
Template By. Blogger