Blog Makanan di Kelantan

Blog Makanan di Kelantan ini adalah menceritakan tentang makanan - makanan yang istimewa dan sedap di negeri kelantan. Jom lawat.

Qia Dulkadir: MAKANAN POPULAR KELANTAN: self review - Blog Makanan di Kelantan

Qia Dulkadir: <b>MAKANAN</b> POPULAR <b>KELANTAN</b>: self review - Blog Makanan di Kelantan


Qia Dulkadir: <b>MAKANAN</b> POPULAR <b>KELANTAN</b>: self review

Posted: 01 Oct 2015 10:52 PM PDT

Assalamualaikum dan salam muhibah kepada para pembaca semua.

baru-baru ni saya dan kawan saya (sal) telah berkunjung ke kelantan

Tujuan 1: nak cari makanan untuk menternak lemaks

Tujuan 2: mengimbas kembali sejrah dan kenangan pahit disana, kalau kita imbas kenangan pahit maka diri kita akan menjadi semakin kuat dan matang, kira orang kata mcm muhasabah diri.

ni boleh dikatakan short vacay! 2 hari 1 malam.

ni muka kami, tengah excited nak berlepas dari airport subang.

abaikan muka tenuk salasiah tu.

sampai2 je kami di airport kelantan, ada abam sado baik hati ni datang jemput dan bawak pergi hotel.

ni tourist guide kami sepajang di Kelantan.

Thanks Najib Teid

Terus bawak pergi breakfast.

lokasi: Kopitiam Kita Kota Bharu. (sila waze)

bersungguh cik abam kito ni weh

ni yang paling menarik. telur separuh masak diletakkan atas roti baka dan lembut, serta dicalit sedikit kaya disekitar roti

Kopitiam ni dipenuhi dengan galeri artis-artis tanah air yang pernah berkunjung merasai makanan di Kopitiam Kita Kota Bharu Kelantan, paling terpampang besar adalah wajah siti nurhaliza dan suami beliau Dato K.

Nasi tumpang yang macam bentuk Kon tu sedap sungguh, nama nasi tumpang mungkin relevanya adalah disebabkan udang tu tumpang dalam nasi.. kot!

who cares.

Nasi ni lupa apa namanya, tapi biasa-biasa sahaja rasanya.

pukul sepuluh pagi waktu bekerja pon orang ramai masih membanjiri tempat makan ni. sampai full house tak ada kerusi. Hebat pok cik kedai ni. Owner dia orang cina, ramah sungguh siap layan customers, tak nampak macam tokey pon.

Tengah hari pula kami pergi ke tempat makan paling famous di Kota Bharu Kelantan ni.

Lokasi: Nasi Ulam Cikgu (tak tahu sila waze)

aku rasa kami ambil 3 ketul ayam besar-besar gedabak, dua pinggan budu campur lada tempoyak, ikan patin. ikan keli, sayur, hati ayam, ulam ulaman 2 pinggan, air sirap dan nasi..

terkejut weh!!! semua sekali lauk sebanyak mcm lauk kenduri tu hanya RM15, murah sungguh kan?

moga owner nasi ulam ni dimurahkan rezeki dan berlapang dada.

:)

terliur tak?

kecur air liur tak?

kalau korang tahu nama ulam ni, tolong kasi tau boleh?

nak cari la kat KL ni, rasa dia memang sedap weh!! crunchy gitew... ngap ngap dah macam kambing.

sedap sungguh!

Etok!!!

petang tu aku taram dua bungkus etok ni... sedap weh, snack masa menunggu waktu solat..

masa ni kami melepak kat KB Mall

Melepak kat Pantai Sri Tujuh Tumpat Kelantan!!!

presentation ais krim ni memang wallaaaaahh!!!

murah weh! RM 5 shaja untuk kedua dua item ni.

aiskrim nenas dan lebihan nenas yang diletakkan dalam cawan.

heaven bukan, feel weh makan kat pantai...

rasa tak nak balik KL.

Aiskrim tembikai ni Salasiah yang punya. merengek rengek dari bulan lepas nak aiskrim ni.

yang ni pula untuk saya..

simbiolik antara nenas dan saya adalah

Tajam, Masam dan manis

mana yang kenal tu tau lah maksudnya,

happy tak muka kami?

:)

Apabila malam mejelma, ni yang nak cerita ni betapa scary jalan nak menuju ke tempat makan yang ohhhsyemm!!!

kene jalan kebelakang sikit, area dekat dengan lapangan terbang, lampu jalan mati jadi kene menyuluh sikit lah ye, kalau nak pergi, dia bukak malam sahaja. kene parking kerete dibahu jalan then jalan kaki.

ada signboard kecil yang tertera nama kedai makan

Kedai Samer Maggi Tiram

spooky tak? adventure kan nak cari makanan best ni.... baru ada rasa trill sikit.

very recomended weh!!!

dalam satu mangkuk kau boleh pilih nak letak apa pon. macam aku pilih letak ketam, belut, udang, sotong, telur sotong.

aku pilih perasa tom yam dan maggi. berasap punggung... sedap weh hirup maggi ni.

serius!!!!

very recomended, rasa nak datang lagi

pastikan korang pergi ni and try tau, Kedai Samer Maggi Tiram

confirm korang tak akan kecewe weh

mabeleeeessss nye weh!!!

sambil menaip entry ni sambil telan air liur

Rangup sungguh sotong celup tepung ni. buat snack sedap ni.

nampak tak telur sotong yang bergumpalan mcm alien tu?

sedap weh, tak tipu!

highly recomended!!!!

kedai dia biasa sahaja

tapi makanan dia luar biasa.

kedai makan ni diorang bukak kat depan halaman rumah je.

mana2 tempat boleh meniaga kalau kat kelantan ni.

kalau kt KL ada kene sodok kedai tu dengan pihak majlis

Habis je melantak, kami ke kedai Ikan Bakar Kukup.

merasa nak makan pulut mangga dan pulut durian.

Ohsyem duduk sini.

badan naik 3 inci okay, bukan 3 kg

sambil hirup aiskrim special ni, sambil tengok TV.

mabeles!!!

sejuk dia terasa sampai ke tulang rusuk.

(okay tipu je)

mek salasiah komplen mangga tak cukup,

jadi abam tupon tambah lagi mangga

kami nak makan kat lain, tapi tempat makan tu tutup.

jadinya tourist guide kami bawak makan kat pohon Nako ni.

yang menariknya, orang beratur sampai ke luar.

sanggup beratur tuh nak makan.

hebat kedai ni!!!

aku makan ni je,

kuah kari dengan sos ikan tui sedap weh

ikan cencaru atau dalam bahasa kelantan ikan kerongan ni memang garing..

lemak akak bersuka ria makan ikan ni woiii....

lemak akak kata, sila la tambah sepinggan lagi

sebelum kejadian

selepas kejadian

ALHAMDULILLAH..

lemak lemak akak sungguh happy!

cendera hati untuk keluarga kami,

kami belikan MURTABAK  RAJA

lokasi: Serimas Murtabak Raja Kelantan

kalau bungkus dengan kertas bunga-bunga, stail jugak buat hadiah macam ni.

hahahaha

Disini sahaja kisah celoteh kami di Kelantan.

siapa kata Malaysia ni tak ada tempat menarik?

terokailah Malaysia...

ceewah, next destination ke Sarawak kita.

sehingga berjumpa lagi.

p/s: mana tahu kan, masa fly tiba2 jodoh duduk kat seat sebelah, atau abam-abam pilot mcm cerita adam&hawa datang menyapa, atau abam sado mcm zul ariffin tersadung depan kita..

kita tak tahu kan?

:)

Bye, terima kasih korang baca review budak demok lagi temok ni.

Assalamualaikum

sehingga berjumpa lagi.

Kepelbagaian Bio <b>Makanan</b> "Side Dish" Negeri <b>Kelantan Di</b> Bulan <b>...</b>

Posted: 11 Jul 2015 04:00 PM PDT



Kelantan. Sebuah negeri yang berada nun jauh di sebelah timur tepi sedikit ke arah kiri semenanjung Malaysia. Negeri yang selalu menjadi bualan ramai bila terdapatnya sesuatu yang menganggu fikiran para hatersnya. Dengan kecomelotean dan gagah perkasa penduduknya terdapat berjuta satu nikmat yang tiada bandingnya yang terdapat di negeri Kelantan terutama ketika musim ramadhan al-mubarak saban tahun.

Negeri yang tidak asing lagi dengan kepelbagaian bio serta fizik makanannya, sudah terbukti di antero malaysia khasnya seperti nasi kak wok ala-ala, me'nate dan tidak lupa nun di subang jaya kelantan delights.

Mari kita telusuri beberapa juadah popular untuk diburu sebelum menunggu waktu iklan kicak cuko cili soh abih belako doh ni ke udara di corong radio :

1. Satar

Setiap kali tibanya ramadhan makanan yang diperbuat ikan (ikan tenggiri biasanya) yang diadun dengan pelbagai ramuan seumpama kerabu menjadi kegemaran masyarakat tempatan terutama yang tinggal di sekitar pesisir pantai. Isi ikan asli dan adunan pelbagai ramuan menjadikan satar mampu bersaing dengan lauk-pauk lain untuk memikat hati nasi putih. 

Satar boleh di makan begitu sahaja ataupun jadikan satar sebagai lauk. Dengan ramuan yang lengkap hidangan satar mampu mendominasi piramid zat makanan yang pernah kita pelajari semasa pendidikan jasmani.




2. Kangkas Nasi Kerabu (kangkas tu perencah)

Kebiasaannya nasi kerabu sudah cukup lengkap dalam satu bungkusan kertas. Namun, di bulan ramadhan, sedikit inovasi perlu ada. Para penjual kuih biasanya di kampung-kampung akan menjual kangkas nasi kerabu ini tanpa nasi dan lauk. 


Bagi yang sedia maklum nasi kerabu diklasifikasikan kepada dua jenis, iaitu nasi kerabu kering dan satu lagi nasi kerabu tumis. Nasi kerabu tumis itulah yang dibuang nasi dan lauk secara literalnya. Dengan kata lain hanya ulam-ulaman dan sambal tumis di jual.Ala carte, supaya masa berbuka boleh dimakan dengan pelbagai jenis nasi yang disediakan.





3. Kerabu Sarang

Salah satu dari puluhan jenis kerabu. Ala-ala saranghae pun ada. Kerabu yang menggunakan pelakon utamanya yang bernama rumpai laut. Amat sesuai dijadikan side dish bila di makan bersama nasi putih serta dua hidangan tadi.




4. Otak-otak

Popularity dan branding makanan ini sudah tersohor dipelusuk negara. Sehinggakan warga vietnam dan kemboja sudah mula berkecimpung dalam bidang pembakaran otak-otak di sekitar kedai makan dan restoran. Sebagai side dish makan bersama nasi agak jarang dilakukan netizen, namun ada kelaiananya jika di makan bersama nasi.




5. Ketupat Sotong

Makanan yang diragukan kategorinya. Adakah dari susur galur kuih atau salasilah lauk-pauk. Namun sebarang spekulasi yang melanda hidangan ini tidak mampu menghalangnya menjadi salah satu makanan most wanted di bulan ramadhan yang berkah ini. Rasa liat sotong serta kemanisan kuahnya mampu membuka selera yang sekian lama tertutup.

 Oleh kerana kecelaruan identitinya, hidangan ini sesuai di makan begitu sahaja selepas minum air kosong dan beberapa biji kurma dan mungkin juga sesuai dijadikan lauk sampingan bagi yang mengemari aktiviti lasak di dalam halkum.




6. Akok Kedut

Kelantan memang tidak lari dari kuih muih yang begitu pelbagai seumpama buih-buih di lautan. Namun, jika kita fokuskan dalam bulan yang mulia ini, kuih akok kedut menjadi pujaan ramai. Memiliki rasa lembut dan lemak manis mampu meruntuhkan iman seorang pengkritik makanan. 

Dibakar dengan sabut menjadikan aroma keasliannya menambahkan lagi kecur di air liur. Bak kate masyarakat tempatan "lagi kedut lagi sedak".





Secara lahiriahnya itulah antara hidangan sampingan yang agak mendapat sambutan yang masyhur dan walaweh ketika bulan ramadhan. Memang kepelbagaian bio lagi jenis makanan yang terdapat di kelantan, namun ini adalah antara hidangan tepi-tepi yang selalunya dicari disekitar kampung dan pekan (tidak termasuk bazar ramadhan) sambil menunggu iklan kicak cuko cili soh abih belako doh ni di corong radio menandakan puasa untuk hari tersebut akan berakhir dengan kenikmatan. Kalau ada lebih tu jangan dilupa jiran tetangga, dalam kenikmatan makanan yang sedap-sedap dapat juga nikmat sedekah di bulan ramadhan.
0 Comment for "Qia Dulkadir: MAKANAN POPULAR KELANTAN: self review - Blog Makanan di Kelantan"

 
Copyright © 2015 Blog Makanan di Kelantan - All Rights Reserved
Template By. Blogger