Blog Makanan di Kelantan

Blog Makanan di Kelantan ini adalah menceritakan tentang makanan - makanan yang istimewa dan sedap di negeri kelantan. Jom lawat.

6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search

6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search


Aku adalah RAZZWEY: Apa Yang RZ <b>Makan di Kelantan</b> <b>...</b>

Posted: 01 Jun 2015 08:45 PM PDT

Assalamualaikum semua,

Kembali lagi dengan siri kedua bagi entry 'Apa Yang RZ Makan di Kelantan'. Jika dalam entry yang sebelum ini RZ menceritakan tentang hidangan di hari pertama di Kelantan,  kali ini RZ akan berkongsi dengan korang apa yang RZ makan pada hari kedua dan hari terakhir sepanjang berada di Kelantan.

Takpe, jangan susah-susah nak cari entry tu, klik saja kat "SINI", hehehe.
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Hari kedua Menginap di Hotel Perdana Kota Bharu, dimulakan dengan bersarapan di Cerana Coffee House dengan berlatarbelakangkan kolam renang. RZ sangat teruja tentang apa menu sarapan di meja buffet pagi ini. Ooohhhh, kita ada...

NASI KERABU



Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Haaaa, nasi kerabu Cerana Coffee House ini memang sangat menggiurkan dan menggoda nafsu makan RZ. Dengan daging bakarnya, ayam, telur masin, kelapa, sayuran, kuahnya dan jangan dilupakan, BUDU!! RZ terlihat juga beberapa rakan blogger 'tambah nasi' beberapa kali. Haaaa nampak tak betapa sedapnya penangan nasi kerabu Cerana Coffee House? Hingga RZ juga turut 'tambah nasi' sama, hahahaa.



Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

RZ juga berpeluang untuk mencuba satu hidangan yang bagi RZ, agak baru juga yang diberi nama... 

NASI TUMPANG

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Pada mulanya melihat rupa makanan yang dibalut dengan daun pisang dan dibentuk seperti bentuk kon, RZ menyangkakan bahawa ia adalah tapai. Ini ialah Nasi tumpang yang sebenarnya terkenal dikalangan warga tempatan. Kenapa namanya dipanggil nasi tumpang? Kerana dalamnya ada beberapa lauk juga di dalam balutan daun pisang ini yang dimasak bersama-sama. Ala2 menumpang gitu… haaaa…


Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Alhamdulillah, masing-masing sudah kekenyangan semasa sarapan. Tapi jangan risau sekejap lagi pasti akan lapar semula kerana Perdana Trail akan bermula. Ye lahhh, kena berjalan ni, haruslah pembakaran lemak akan berlangsung dengan jitu kan? Bersedia untuk lapar semula, hahahaa.
Untuk mengetahui ke mana kitorang pergi semasa Perdana Trail? klik SINI ye? hehehe...

Tempat makan pertama yang menjadi persinggahan kitorang ialah...

KEDAI KOPI DIN TOKYO

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Melangkah masuk ke dalam Kedai Kopi Din Tokyo sememangnya tidak sama seperti kedai kopi yang lain kerana tidak ada meja bulat, tidak ada bangku kayu single, bangku plastik, kerusi ikea juga tidak ada, hehehe.  Jika korang masih ingat bagaimana bangku kayu panjang seperti di kantin sekolah dulu, haaa begitulah korang akan menikmati juadah di sini.

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Nampak tak? takde meja kan? semua duduk sebaris je. (abaikan kak miera nadhirah yang sedang posing tu, hahaha)

Kedai Kopi Din Tokyo selain dari menghidangkan makanan seperti nasi campur, nasi berlauk, ia juga terkenal dengan hidangan telur yang diberi nama TELUR TALIBAN dan TELUR PING PONG. Jangan pelik, beza antara kedua-duanya, TELUR TALIBAN sebenarnya adalah TELUR SEPARUH MASAK manakala TELUR PING PONG pula ialah TELUR 3/4 MASAK, hahahaa. Rasanya? telur dan tentulah rasa telur kan? hahahaha. Korang boleh makan bersama kicap manis, serbuk lada hitam, lada putih atau dimakan begitu saja pun boleh.

Inilah dia TELUR PING PONG

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Ini pula TELUR TALIBAN


Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Takkan makan saja kan? mesti nak order air juga kan? Kedai Kopi Din Tokyo juga terkenal dengan minuman 'signature'nya iaitu TEH HALIA TELUR BURUNG PUYUH dan TEH TARIK HALIA. Mula-mula bila dapat tahu pasal Teh Halia Telur Burung Puyuh, RZ rasa ragu-ragu juga, sedap ke?? boleh tahan ke bau halia tu? Macam mana rupanya? Haaaa macam-macam dalam kepala RZ tau? Namun RZ menyahut cabaran, belum cuba belum tahu kan?

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Rasanya? Jauh menyimpang dari jangkaan RZ. Memang sedap, baunya juga tidak memualkan, wangi. Cawan Teh Halia Telur Burung Puyuh RZ 'bocor' sekejap saja,  'Bocor' ke dalam perut RZ sebenarnya, hahaha. Teh Halia Telur Burung Puyuh ini adalah 'Must try item' apabila anda singgah ke Kedai Kopi Din Tokyo. Tapi tungu, ada lagi tau? Kita tak cuba lagi Teh Tarik Halia, bagaimana pula rasanya? Selesai RZ menyelesaikan Telur Ping Pong dan Teh Halia Telur Burung Puyuh, RZ order pula Teh Tarik Halia yang juga terkenal di sini. 

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Menurut pemilik Kedai Kopi Din Tokyo yang lebih mesra disapa sebagai 'Abe Din', teknik 'menarik' teh ini dipanggil "teh tarik dangdut", hahaha. Bukan kerana semasa 'menarik'  Abe Din ni sedang bergelek dangdut, salah tu, tapi kerana teh yang turun dari gelas di atas ke bawah adalah secara 'spiral' atau sedikit melingkar ala-ala rupa air pancut kolam KLCC gitu, hahaha. Rasanya Abe Din ni boleh masuk pertandingan Raja Tarik kot? hehehe.



Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Rupanya seperti teh tarik biasa saja, tapi rasa halia yang seimbang dengan rasa teh membuat RZ suka akan Teh Tarik Halia Kedai Kopi Din Tokyo.

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Terima kasih Abe Din kerana sudi melayan karenah kitorang yang 1001 macam pe'el ni. Lain kali kami datang lagi kita berdangdut sama-sama ye? Ehhh!!!! Hahahaha.

Ke mana pula kita untuk makan tengahari? Kami dibawa ke Kampung Kraftangan untuk menikmati hidangan yang tidak akan kami lupakan sampai bila-bila. Tempat persinggahan seterusnya ialah

NASI ULAM CIKGU

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Masuk saja ke perkarangan Kampung Kraftangan, anda akan melihat pelbagai hasil kraf dijual seperti hiasang dinding, perhiasan meja, gambar, key chain, pakaian dan banyak lagi.

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Disebalik gerai-gerai yang menjual hasil kraf anak tempatan, tak sedar pula yang kita telah tiba di destinasi yang seterusnya iaitu...

NASI ULAM CIKGU

Agak mengejutkan, kerana suasana di Nasi Ulam Cikgu adalah sangat sesak dengan pengunjung yang tidak putus-putus datang, malah ada yang sanggup menunggu pengunjung lain selesai makan untuk mendapatkan tempat duduk. Mesti ada yang luar biasa dengan Nasi Ulam Cikgu ni kan?

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Nak tahu apa yang istimewa di Nasi Ulam Cikgu? Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Nasi Ulam Cikgu menawarkan hidangan yang kelihatan simple tapi serius, mampu membuatkan RZ menambah nasi sehingga 3 kali. Kali pertama juga RZ makan budu dengan sepuas hati, buat gaul nasi tu! hahahaa. Ikan keli goreng sebesar lengan , sangat rangup, macam makan keropok pula, sedapnya hingga terpaksa berebut kepala ikan dengan Kak Nik dek kerana kelazatannya, hahaha.

Dan buat pertama kali juga RZ makan buah tembikai bersama dengan nasi, kelihatan pelik bagi sesetengah orang, tapi ia adalah satu perkara yang biasa di sini. Korang pun boleh cuba makan tembikai dengan nasi, layan juga tau! hohoho. Akhirnya, masing-masing terpaksa melonggarkan sedikit tali pinggang kerana terlalu kenyang, hehehe. Terima kasih Nasi Ulam Cikgu, memang terbaik!!!

Berpeluang untuk berehat pada sebelah petang digunakan sebaiknya, rata-rata masuk bilik terus pengsan kerana keletihan dan kekenyangan, hahaha. Dalam pada itu juga, semua sedang menyiapkan perut untuk makan malam pula.

Pada sebelah malamnya, kami berpeluang menghadiri Majlis Pelancaran Perdana Trail, bertempat di ruang legar kolam renang Hotel Perdana Kota Bharu. Disajikan dengan gimik pelancaran yang unik, dan persembahan dikir barat oleh kakitangan Hotel Perdana Kota Bharu, berbakat sungguh warga Hotel Perdana Kota Bharu ni kan?

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Makan malam kali ini sedikit berbeza daripada biasa, iaitu selain dari menu buffett yang disediakan, disediakan juga ruangan untuk memanggang berbagai jenis makanan laut yang segar, seperti ikan merah, ikan kembung, sotong, udang, fillet ikan perghhh!!! Memang terbaik!


Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Sate pun ada juga, sedap!


Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Seperti biasa, tamat saja majlis, selesai sudah kami menikmati makan malam, apa lagi? Free style!!!
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2 (kredit gambar dari FB Hotel Perdana Kota Bharu)

Menuju ke hari terakhir di Kelantan, kami masih mengekalkan tradisi sarapan bersama-sama di tepi kolam, hehehe. Di Cerana Coffee House semestinya, hehehe. Di hari terkahir ini Meja buffett diserikan dengan makanan tradisi Nasi Minyak Berlauk, memang terbaik! 

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Selain dari itu RZ juga mencuba roti jala cicah kari ayam, sedap! roti jala pula dibuat atas permintaan, maknanya anda makan roti jala secara fresh dan panas dari kuali. Kuah kari ayam memang sedap, terangkat!

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Selesai sarapan, kami semua bersiap sedia untuk aturacara yang seterusnya iaitu 'MY PERDANA TOP 10' (yang ini RZ akan ceritakan di entry yang lain ye?). sambil itu boleh lah menyiapkan perut untuk makan tengahari pula ye? Di mana kita akan menikmati makan tengahari kali ini? Cerana Coffee House? Restoran eLeven? Bukan... Kita akan menjamu selera di Restoran Jade, yang juga terletak di dalam Hotel Perdana Kota Bharu.

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2 
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Masakan Cina dan Thai yang dihidangkan sememangnya amat amat sedap, hingga ada meminta untuk tambah nasi sehingga 3 kali! (bukan saya tau?). Sup Tom Yam sangat PERFECT!!!!

Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2
Apa Yang RZ Makan di Kelantan | Menjelajah Bumi Kelantan Part 2

Bagi hidangan di Restoran Jade, RZ bagi 5 bintang! 5 bintang juga untuk Cerana Coffee House! Dan Restoran eLeven, juga 5 bintang! (dah macam juri maharaja lawak pula rasanya bagi bintang ni, hahaha).

Demikianlah part 2 bagi 'Apa Yang RZ Makan di Kelantan', sejujurnya RZ rasa ada banyak lagi makanan yang RZ belum cuba di Kelantan, tapi apa yang RZ sudah rasa setakat ini menunjukkan bahawa Kelantan memang kaya dengan 1001 jenis makanan yang menyelerakan. InsyaAllah jika berpeluang untuk ke Kelantan sekali lagi, Hotel perdana Kota Bharu memang akan menjadi lokasi penginapan  pilihan RZ

Terima kasih Hotel Perdana Kota Bharu kerana menyediakan hidangan yang terbaik buat kami, penginapan yang terbaik dan hospitality yang sangat cemerlang.
Terima kasih juga kepada Destination Malaysia kerana memberi peluang kepada kami untuk merasai sendiri keenakan makanan di Kelantan, menikmati keindahan Kelantan dan mengenali wajah Kelantan yang kaya dengan agama, budaya dan makanannya.

Older Post - 6c) <b>Makanan tradisional di Kelantan</b> - Google Blog <b>...</b>

Posted: 21 Apr 2015 11:23 PM PDT

Masa aku ke Kelantan tempoh hari, ada beberapa orang yang pesan kalau pergi Kelantan, jangan miss satu pun makanan Kelantan. Kalau tak menyesal bila sampai Kulompo, teringat-ingat kat makanan tu. Benarkah? Apa yang istimewa sangat makanan di negeri cik Siti Wan Kembang ni sampai ada yang cakap, "Setiap kali ke sana je mesti naik berat badan". Terus aku jadi takut nak ke sana. Hahaha.

Tapi ramai yang salah anggap. Diorang ingat 'naik badan' tu disebabkan kemanisan yang terdapat dalam setiap makanan yang ada kat sana. 10% aku setuju sebab manis dan sebab lain adalah negeri Kelantan kaya dengan pelbagai jenis makanan yang lazat dan memikat selera.

Sungguh !!! Melangkah kaki ke negeri ini, buat aku rambang mata dan 'tamak'. Nak makan itu, nak makan ini.. Nak rasa itu, nak rasa ini.. Eh, semualah aku nak makan. Balik menangis sebab berat bertambah. Kwang, kwang, kwang. T_T

Dan hari ni, aku pula nak ajak korang try makanan-makanan tradisi Kelantan. Siap sedialah korang. Hahaha. By the way, ini baru separuh tau. Banyak lagi sebenarnya.. Tapi tak larat aku nak try. 

MAKANAN KELANTAN

1) Kuih Tepung Gomak 

__________________________________

2) Budu

__________________________________

3) Kuih Buah Tanjung

__________________________________

4) Nasi Kerabu & Ayam Bakar

__________________________________

5) Maggi Ketam

__________________________________

6) Nasi Tumpang 

__________________________________

7) Sira Ubi 

__________________________________

8) Cili Percik

__________________________________

9) Tahi Itik & Buah Tanjung

__________________________________

10) Labu Sira

__________________________________

11) Pulut Bakar 

__________________________________

12) Pulut Ikan dan Kelapa

__________________________________

13) Bubur Syura Kelantan

__________________________________

14) Kosui

__________________________________

15) Lompat Tikam

__________________________________

16) Akok

__________________________________

17) Etok

__________________________________

18) Nasi Dagang

__________________________________

19) Coleq

__________________________________

Haaa, ini baru 19 jenis dan ada banyak lagi makanan Kelantan. Kalau nak tahu selebihnya, kenalah datang Kelantan. Memang confirmlah terliur. Semuanya sedap dan pelbagai rasa. Kalau datang sehari dua pun, belum tentu dapat cover kesemua makanan di negeri Kelantan.

"Beli, Beli ..."

______________________________

Ini adalah sebahagian dari trip Sahabat Media ke Negeri Kelantan. Kisah Tatie mengucapkan ribuan terima kasih kepada majalah Santai Travel dan Tourism Malaysia Kelantan kerana sudi menjemput KT untuk menyertai trip ini. 

6c) <b>Makanan tradisional di Kelantan</b> - Google Blog Search - Blog <b>...</b>

Posted: 10 Apr 2015 11:53 PM PDT

Masa aku ke Kelantan tempoh hari, ada beberapa orang yang pesan kalau pergi Kelantan, jangan miss satu pun makanan Kelantan. Kalau tak menyesal bila sampai Kulompo, teringat-ingat kat makanan tu. Benarkah? Apa yang istimewa sangat makanan di negeri cik Siti Wan Kembang ni sampai ada yang cakap, "Setiap kali ke sana je mesti naik berat badan". Terus aku jadi takut nak ke sana. Hahaha.

Tapi ramai yang salah anggap. Diorang ingat 'naik badan' tu disebabkan kemanisan yang terdapat dalam setiap makanan yang ada kat sana. 10% aku setuju sebab manis dan sebab lain adalah negeri Kelantan kaya dengan pelbagai jenis makanan yang lazat dan memikat selera.

Sungguh !!! Melangkah kaki ke negeri ini, buat aku rambang mata dan 'tamak'. Nak makan itu, nak makan ini.. Nak rasa itu, nak rasa ini.. Eh, semualah aku nak makan. Balik menangis sebab berat bertambah. Kwang, kwang, kwang. T_T

Dan hari ni, aku pula nak ajak korang try makanan-makanan tradisi Kelantan. Siap sedialah korang. Hahaha. By the way, ini baru separuh tau. Banyak lagi sebenarnya.. Tapi tak larat aku nak try. 

MAKANAN KELANTAN

1) Kuih Tepung Gomak 

__________________________________

2) Budu

__________________________________

3) Kuih Buah Tanjung

__________________________________

4) Nasi Kerabu & Ayam Bakar

__________________________________

5) Maggi Ketam

__________________________________

6) Nasi Tumpang 

__________________________________

7) Sira Ubi 

__________________________________

8) Cili Percik

__________________________________

9) Tahi Itik & Buah Tanjung

__________________________________

10) Labu Sira

__________________________________

11) Pulut Bakar 

__________________________________

12) Pulut Ikan dan Kelapa

__________________________________

13) Bubur Syura Kelantan

__________________________________

14) Kosui

__________________________________

15) Lompat Tikam

__________________________________

16) Akok

__________________________________

17) Etok

__________________________________

18) Nasi Dagang

__________________________________

19) Coleq

__________________________________

Haaa, ini baru 19 jenis dan ada banyak lagi makanan Kelantan. Kalau nak tahu selebihnya, kenalah datang Kelantan. Memang confirmlah terliur. Semuanya sedap dan pelbagai rasa. Kalau datang sehari dua pun, belum tentu dapat cover kesemua makanan di negeri Kelantan.

"Beli, Beli ..."

______________________________

Ini adalah sebahagian dari trip Sahabat Media ke Negeri Kelantan. Kisah Tatie mengucapkan ribuan terima kasih kepada majalah Santai Travel dan Tourism Malaysia Kelantan kerana sudi menjemput KT untuk menyertai trip ini. 

b - 6c) <b>Makanan tradisional di Kelantan</b> - Google Blog Search - Blog <b>...</b>

Posted: 29 Mar 2014 11:35 PM PDT

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

6c) <b><b>Makanan tradisional di Kelantan</b></b> - 6c) Makanan <b>...</b>

Posted: 23 Mar 2014 11:44 PM PDT

Tempoyak diperbuat daripada isi durian. Isi durian ini diasingkan daripada bijinya dan ditambah dengan sedikit garam dan disimpan selama tiga hingga lima hari di dalam suhu bilik untuk proses penapaian. Tempoyak biasanya tidak di makan begitu sahaja tetapi selalunya di buat sambal atau dimasukkan ke dalam masakan seperti gulai tempoyak ikan patin atau pais ikan tempoyak. Tempoyak sangat popular di negeri Pahang dan Perak, malah di bandar Temerloh, Pahang sendiri gulai ikan patin masak tempoyak sangat popular.


Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Ia juga nama satu kawasan pentadbiran di Pahang, iaitu Mukim Budu. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.


Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Belacan diproses daripada udang geragau atau isi udang laut yang bersaiz kecil dan setelah apabila siap diproses boleh disimpan lama untuk kegunaan masakan. Belacan mentah berbau agak busuk dan perlukan kaedah pembungkusan atau penyimpanan yang baik untuk mengurangkan bau belacan. Walau pun kaedah memproses belacan kebanyakannya masih ditahap asas atau tradisional di Malaysia tetapi beberapa orang usahawan telah berjaya untuk mengkomersilkan kaedah pembuatan belacan untuk dijual. Belacan telah dihasilkan sejak sebelum 1805 lagi. [1]William Marsden, turut memasukkan perkataan Belacan dalam bukunya "A Dictionary of the Malayan Language" terbitan tahun 1812.[2]
Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. [3] Walau bagaimanapun, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat.[4], [5]
Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan belacan dihasilkan daripada udang dan ada juga yang dihasilkan dari ikan.


Cencaluk ialah sejenis lauk dalam hidangan tradisional Melaka. Oleh sebab ia dibuat daripada udang halus yang lebih dikenali sebagai udang geragau, cencaluk mengandungi kandungan protein yang tinggi.
Kebiasaannya, udang geragau ini sukar didapati. Di negeri Melaka, udang ini boleh didapati pada musim tertentu di Pantai Klebang, Limbongan, Tanjung Kling dan beberapa kawasan pesisiran pantai yang lain.
Melaka bukan sahaja terkenal dengan kesan peninggalan sejarahnya yang menarik lagi unik, malah tidak ketinggalan juga dari segi makanannya yang amat lazat lagi menyelerakan. Apabila kita menyebut mengenai makanan yang terdapat di Melaka, pasti kita akan teringatkan cencaluk.
Mengikut kepercayaan lama yang telah menjadi kata-kata senda gurau pula, kononnya jika pada hari perkahwinan seseorang itu, hujan turun sepanjang hari, maka dikatakan bahawa mempelai suka makan cencaluk. Namun itu semua hanyalah cerita lama.
Makanan ini yang suatu ketika dulu dipelopori oleh masyarakat Melayu di Melaka kini lebih digemari oleh semua lapisan masyarakat, bukan sahaja di tempat asalnya, malahan sudah melangkaui sempadan Malaysia. Ia juga menjadi satu keperluan atau lauk semasa menikmati hidangan nasi dan ada juga yang menjadikan petai atau jering sebagai ulam semasa memakan cencaluk. Sir R. O. Winstedt telah menulis mengenai "Cencaluk" di Malaysia dalam bukunya "The Circumstances of Malay Life - 1909". [1]


Cuka adalah sejenis cecair yang sebahagian besarnya terdiri dari sebatian asid asetik dan air, asid asetik dihasilkan melalui pemeraman etanol oleh bakteria asid asetik.[1] Ia masa kini digunakan di dapur, tetapi dalam sejarah, ia merupakan asid sederhana yang paling biasa didapati, ia memiliki pelbagai kegunaan pengilangan, perubatan, dan domestik. Cuka pengilangan dihasilkan samaada melalui proses penapaian pantas atau perlahan. Secara umum, kaedah perlahan digunakan dengan cuka tradisi, dan proses penapaian berlaku perlahan-lahan dalam tempoh beberapa minggu atau bulan. Tempoh penapaian lebih lama membenarkan pengumpulan lendir bukan toksin oleh bakteria asid asetik. Kaedah lebih pantas menambah ibu cuka (contohnya kultur bakteria) pada sumber cecair sebelum menambah udara melalui sistem pam venturi atau turbin bagi menggalakkan proses pengudaraan untuk mendapatkan penapaian yang lebih pantas. Dalam proses penapaian pantas, cuka boleh dihasilkan dalam tempoh 20 jam hingga tiga hari.


Thousand Island adalah dressing salad yang dibuat dari mayonnaise, saus tomat, telur ayam, dan berbagai sayuran yang dicincang kecil-kecil, biasanya acar timun, bawang, paprika, dan zaitun. Dressing ini selain digunakan dalam salad juga dioleskan pada roti sandwich.
Resepi Thousand Island telah dicetak sejak 1912, namun asal usulnya tidak diketahui secara pasti.


Pekasam ialah sejenis makanan peram tradisi yang terkenal dan tahan lama di Malaysia. Ia merupakan satu cara mengekalkan makanan (lazimnya ikan) dengan menggunakan garam (atau asam) yang banyak dan mampu untuk menghasilkan pekasam yang mampu bertahan lebih lama (antara 6 bulan - 1 tahun).
Pekasam amat popular di negeri-negeri utara dan pantai timur Semenanjung Malaysia. Negeri Perak terkenal dengan perusahaan pekasam ikan air tawar terutamanya selepas pembinaan Empangan Tasik Chenderoh, yang membekalkan ikan air tawar bagi penghasilan perkasam. Pekasam di Perak turut disebut oleh Sir Richard Olof Winstedt dalam buku The Circumstances of Malay Life. The kampong. The house. Furniture. Dress. Food, 1909, [1]
Garam yang digunakan bagi memerap ikan turut bertindak mengukuhkan struktur daging ikan agar lebih pejal dan ini membuatkan ikan pekasam tidak mudah hancur bila digoreng. Selain itu garam juga akan membuatkan ikan pekasam mereput dengan cepat sehinggakan tulang pun boleh dimakan. Ikan yang sedap untuk dibuat pekasam biasanya ikan sawah seperti ikan Sepat, haruan, keli dan puyu. Ikan air tawar lain seperti ikan Terubul, lampan jawa, merah mata, temperas, mengkawan, ketutu, kepar, kalui, loma, toman, tilapia dan belida juga boleh digunakan. Ikan sepat merupakan pilihan utama.
Proses penyediaan bermula dengan ikan yang disiang dan dibersihkan terlebih dahulu sebelum diperap bersama ketulan garam kasar selama sekurang-kurangnya tiga minggu atau sehungga tiga hingga lima bulan. Ini dilakukan dengan tujuan untuk memastikan ikan sebati dengan garam selain melembutkan dagingnya. Ikan yang telah diperap itu kemudiannya akan disalut dengan serbuk beras yang telah di goreng dan dikisar sebelum diteruskan diperap lagi selama lebih kurang dua minggu. Ikan-ikan yang telah siap menjalani kesemua proses tersebut sedia untuk dihidangkan.[2]
Pekasam disebut dalam peribahasa Melayu,
Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Pekasam daging pula bukan mudah untuk dicari dan tidak ramai yang pandai memakannya. Namun setiap kali musim raya haji kebiasaan ibu saudaraku yang berada di bagan datoh, perak pastinya akan menghidangkan juadah ini. Yang pasti makan bersama nasi panas-panas sangat enak walau tiada lauk lain.


Di Melaka ada cincaluk, di Sarawak ada encaluk, di Kelantan ada budu, di Sarawak ada rusip, di Pahang ada pekasam, di Sarawak ada kasam, di Perak ada tempoyak, di Sarawak ada empuyak..
1st time aku kenal dan makan rusip semasa berada di Sarawak. Member ku yang mencadangkan makanan ni. So far, bagi aku rasanya seakan budu cuma ikannya nampak lebih besar


Kicap ialah penyedap makanan yang berupa cecair berwarna hitam yang mempunyai rasa manis atau masin. Bahan asas pembuatan kicap sacara amnya adalah kacang soya atau kacang soya hitam. Namun ada juga kicap yang diperbuat daripada bahan-bahan berasaskan air kelapa yang umumnya berasa masin. Selain itu, kicap juga dapat diperbuat daripada kek padat, hasil sampingan daripada penghasilan tauhu.
Kicap masin adalah lebih cair daripada kicap manis. Ikan laut kekadang juga dipergunakan sebagai salah satu bahannya.
Ada sesetengah orang aku lihat tidak boleh pisah pabila makan pasti ada kicap. Nmpak yummy x gambar tu. Buah jambu susu yang masam masam manis sangat sedap di cicah dengan sambal kicap serta belacan. Buah ni sudah jarang dijual. Namun pokoknya masih utuh dan sedia berbuah mengikut musim rambutan di kampungku. Sekarang la music mnya... nyum nyum


Oleh kerana demam korea aku masih belum kebah, aku juga terpengaruh untuk makan kimchi pula. Tekak ku ni alhamdulillah masih boleh menerima makanan sebegini. Yang ni halal oke. Kat korea pon ada orang islam.
Kimchi (Hangul: 김치, gimchi) adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae (Hangul: 침채; Hanja: 沈菜) yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi kimchi jjigae, nasi goreng kimchi kimchi bokkeumbap dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.

Percaya tak ini semua ada didalam fridge rumah aku. Alhamdulillah tuhan masih memberiku nikmat dan pancaindera merasa masih ada. Side dish ni sangat sedap serta menambahkan selera makan. Cuma lebih berhati-hati. Jangan sehingga memudaratkan kerana kebanyakan tinggi dengan kandungan garam.

Sharing is caring
* footnote;
Bila kita berdepan dengan kemungkaran, biarlah kita menjadi ikan di laut. Walaupun airnya masin, tetapi tubuhnya tetap tawar.

posted from Bloggeroid

0 Comment for "6c) Makanan tradisional di Kelantan - Google Blog Search"

 
Copyright © 2015 Blog Makanan di Kelantan - All Rights Reserved
Template By. Blogger